Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Τα μεγαλύτερα ταξίδια είναι αυτά του μυαλού. Τι θα λέγατε να γίνουμε συνοδοιπόροι..;

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Θέλεις να νιώθεις "ασφαλής" ;

Share it Please
     

     Είναι φυσιολογικότατη και συνηθισμένη νομίζω η ανάγκη που πολλοί έχουμε για ασφάλεια. Θέλεις στα ερωτικά, τα επαγγελματικά, οικονομικά, γενικότερη; Όλοι κάπου με κάποιον τρόπο θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς. Όσο ανεξάρτητος και δυναμικός και αν είσαι, δυσκολεύομαι πραγματικά πολύ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει έστω ένα τόσο δα παρακλάδι στο οποίο θα ήθελες να στέκεσαι χωρίς να φοβάσαι μη σπάσει και σε παρασύρει στο κενό. Είναι λογικό. Είναι ο κομπλεξισμός του ανθρώπινου όντος για το ότι δεν μπορεί να ελέγξει σχεδόν τίποτα, συνδυαστικά με την αλαζονεία και την έπαρση που ουκ ολίγες φορές τον καταβάλει. Πως να το κάνουμε, θέλει να νιώθει συναισθήματα που εκ των προτέρων γνωρίζει ότι είναι επίπλαστα και δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα (πέρα από τη δική του ίσως).

    Η ασφάλεια όμως που με τόση μανία ορισμένοι αναζητούν και που μάλιστα την έχουν και σε υψηλή θέση στη λίστα με τις προτεραιότητες/ανάγκες τους, τους παρέχει εν τέλει αυτό που θα περίμεναν; Ικανοποιεί τις προσδοκίες; Ή μήπως, καμιά φορά η ίδια ακριβώς αυτή ασφάλεια, καταλήγει να γίνεται γενεσιουργός αιτία άλλων τόσων ανασφαλειών; Μήπως ακριβώς η αίσθηση ότι όλα είναι υπό έλεγχο, προβλέψιμα και τόσο δεδομένα είναι που σε κάνει να αμφισβητείς τις ικανότητες σου απέναντι σε μια αναπάντεχη δυσκολία; Την ταχύτητα αντίδρασης, την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία σου;
Γιατί ξέρεις, ποτέ τίποτα δε πηγαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα βάσει σχεδίου. Και αν ο μόνος τρόπος σου να αισθάνεσαι καλά και η μόνη μετάφραση που δίνεις στην έννοια της ασφάλειας συνδέεται με τον απόλυτο έλεγχο, λυπάμαι αλλά είσαι καταδικασμένος στο να ζεις με μόνιμο άγχος και ανασφάλεια, το λιγότερο.

     Από την άλλη, αν δίναμε μια διαφορετική προσέγγιση στον όρο, ένας καινούριος κόσμος άπειρων δυνατοτήτων και πραγματικής γαλήνης θα μπορούσε να εμφανιστεί μπροστά μας. Αν αγκαλιάζαμε τις νέες εμπειρίες, αν καλωσορίζαμε το αβέβαιο, αν συμφιλιωνόμασταν με την ανθρώπινη φύση μας και αντί να προσπαθούμε να γίνουμε θεοί, προσπαθούσαμε απλά να γινόμαστε κάθε μέρα και λίγο καλύτεροι, ίσως αυτό να μας προσέφερε τη μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στον κόσμο.
Γιατί και η ασφάλεια, όπως όλα τα συναισθήματα δε πηγάζουν από έξω και ούτε εξαρτώνται από τις συγκυρίες. Έχουν να κάνουν μονάχα με εσένα και το πως επιλέγεις να διαχειριστείς τις πληροφορίες που λαμβάνεις αλλά και τις ίδιες σου τις τάσεις. Μπορείς να φανταστείς τη μέρα που θα ξυπνάς και θα νιώθεις ασφαλής, χαρούμενος και γαλήνιος, όχι επειδή ξέρεις πως θα κυλήσει η μέρα, ο μήνας, ο χρόνος σου, αλλά επειδή είσαι σίγουρος πως όπως και αν έρθουν τα πράγματα, έχεις πλέον τα εφόδια να τα αντιμετωπίσεις και να τα αξιοποιήσεις προς όφελός σου;

Νομίζω δεν υπάρχει ομορφότερη ασφάλεια από αυτήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers